top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Co je těžkého na životě v autě

Někdo si řekne, že když píšu o tom proč žít v autě, že píšu pohádku a že to až tak růžové není. Máte pravdu, není to vždy procházka růžovou zahradou asi jako všechno.



Spousta lidí nedokáže pochopit, že pro mě takto žít, je jako ta pohádka - to je v pořádku, asi bych taky nechápala, jak je to osvobozující, kdybych to nezkusila 🚙

Život v autě buď milujete nebo nenávidíte. Není to pro každého, jelikož musíte umět vystoupit ze své komfortní zóny a začít brát priority trochu jinak.

Přesto, že se stanete milovníkem tohoto stylu života tak tu jsou věci, které vás budou štvát a ty stojí za zmínku, protože jak už jsem psala vše na světě má své mouchy.


Upozorňuji, že jde o naše zkušenosti, tedy ve vanu. Pravděpodobně jiné to bude v karavanu a dodávkách. ⬇️



👎Pro tzv. vanlife je celkem zásadní počasí, přece jen jste venku většinu času. Za škaredého počasí to není zrovna sranda vařit pokud mate kuchyň v kufru a nemáte plachtu. Bez plachty fouká vítr ze všech stran a ruší oheň na sporáku nebo potraviny či nádobí lítají všude, nedej bože když do větru z boku i prší. Nezapomenu na to, když nám ve Wellingtonu ulítlo nádobí i s připravenou přílohou na nich. Plachta byla dobrý nápad, ale i tu musíte nějak v dešti upevnit.

Co teprve, když jdete v pyžamu na záchod po tmě a stoupnete do kaluže.


👎 Mě jakožto pohlaví něžnému chybí občas se oháknout elegantně nebo jinak než outdorově či sportovně, prostě se cítit jako dáma. Když už jsme u toho četli jste článek o životě v autě z pohledu ženy? Ne? Tak tady máte odkaz https://www.travelvedi.com/post/%C5%BEivot-v-aut%C4%9B-z-pohledu-%C5%BEeny


👎V autě je omezené místo takže nakupování každý týden nové hadříky či cokoliv je pasé, pokud tedy ty staré nevyhodíte. Musíte tedy tak trochu přemýšlet,co kam a jak poskládáte- pamatujete si známou hru tetris? To se vám zde bude skvěle hodit. Nemluvě o tom, že cvičit můžete leda venku nebo v posilovně a při protahování kopete jeden druhého. Osobně si, ale myslím že čím větší auto (dodávka,karavan) tím víc nepotřebných věcí se tam hromadí, protože vám to prostor dovoluje. Sama jsem jen zírala, když jsme všechny věci z auta vyndali, kolik se toho za ten rok dá nasbírat v tak malém vanu. Jen tak pro info fotka dole je letní úklid.




👎 Když si chcete nabít větší elektroniku a nemáte převodník napětí, musíte do knihovny či kavárny a pak jste jako síťové studio s všude roztahanými kabely.


👎 Nepřichází v úvahu že si můžete dát sprchu, kdy si usmyslíte. Musíte si jí nejdřív najít (viz. Článek Hygiena v autě https://www.travelvedi.com/post/hygiena-v-aut%C4%9B) A tak tu máme další hru s názvem honba za teplou sprchou. Nikdy jsme s tím, ale neměli problém. Nejdelší doba, kdy jsme byli bez sprchy byla v zimě pět dní, ale ta teplá voda potom byla, jako to největší blaho, které si umíte představit. Většinou jsme se, ale sprchovali každý druhý den. Horší je pokud někde není wc a vy opravdu zrovna potřebujete. Nikdy jsem nevykonala větší potřebu venku, vždy se našel způsob, ale nedokážu spočítat kolikrát jsem dřepěla v keříku a pokropila ho-na to doporučuji cvičit dřepy ať vydržíte. Berte s sebou sáček na toaletní papír.



👎Někteří lidé takový způsob cestování nechápou tak se připravte, že se na vás občas někdo bude dívat jako na pobudu, chátru, špínu a jiná nepříjemná přirovnání. Jsou jedinci, kteří nechápou, že jste si takový život vybrali a ne, že žijete v autě protože byste snad neměli peníze. Občas to dají i najevo slovně nebo dokonce nějakým jiným způsobem, kdy ruší noční klid, hází kamínky na auto a podobné. Musíte si vytvořit tak trochu hroší kůži a vypořádat se s tím v klidu nebo prostě odjet.


👎Když máte nějaké nádobí umýváte ho ve studené vodě, pokud nechcete vodu ohřívat v konvici. Což je na mastnou pánev úplně super. Našli jsme si menší vychytávku, kdy to nejvíc mastné umyjeme vlhčeným kapesníčkem a zbytek vodou s jarem.


👎Pokud má auto vážnější poruchu a musíte ho nechat v servisu, nejen že tam necháváte svůj celý majetek, ale musíte najít jiné řešení kde spát.


👎 Když jste v kempu, kde je spousta lidí kolem vás, nemáte soukromí ani klid. Hledejte proto místa, kde je málo lidí pro svůj klid a pokud se chcete seznamovat jezděte na více známá místa.


Teď už znáte výhody i nevýhody, jste připraveni na takový životní styl? 😊

118 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page