top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Greenstone

Updated: Jun 19, 2022

Greenstone je nefrit znám také pod jmény Jade a Pounamu. Název Greenstone pochází od evropských osadníků z Nového Zélandu, zatímco Maoři nazývají jejich cenný kámen Pounamu.


Nefrit získal svou barvu a strukturu díky minerálům, které jsou v zemi, kde se kámen vytváří. Například Austrálie je známá svým černým nefritem, Sibiř svým bledě zeleným téměř bílým kamenem, Čína zářivě zelenou základní barvou s černými tečkami.

Kámen se nejprve Maorskou populací používal k výrobě nástrojů, jako jsou radlice, dláta, rýhy a nože na řezání dřeva. Někdy vyráběli háčky, kladiva a hroty pro oštěpy. K tvarování Pounamu použili pískovec.

Zbraně Pounamu byly použity k boji, ale byly také neseny náčelníky, kteří tím prokázaly svou vysokou hodnost. Používali se také při obřadech a někdy se dávali jako symbol mírové dohody. Celkově byly brány, jako poklady.

Dnes je kámen především znám k výrobě různých šperků a suvenýrů. V obchodech můžete vidět náušnice, náhrdelníky a prsteny. Oblíbeným kusem jsou hlavně přívěsky různých tvarů z nichž každý je jedinečný a každý má svůj význam.

Jednotlivé významy přívesků




Toki (tradiční, jednoduchý tvar-většinou obdélník)

Toki, nošený jako symbol síly. Je nejblíže ze všech spojením s tradičním řezbářstvím Māori pounamu. S hlubokou symbolikou (spojenou s úctou) může znamenat také moudrost, odvahu a statečnost.


Twist (Pikorua)

Symbolizuje pouto mezi dvěma lidmi, propojuje životy přátel, rodiny nebo blízkých. Jsou dva druhy- s jednou smyčkou nebo s vícero(jako na obrázku) který má být údajně silnější. Tento tvar je jedním z nejdražších jelikož je nejtěžší na tvorbu hlavně díky zajímavému tvaru. Je také, díky významu jedním z nejvíce oblíbených.




Koru (spirála)

Zobrazuje nové začátky, život a naději. Připomíná rozvinutý vějíř rodné novozélandské stříbrné kapradiny. Symbolizuje také harmonii s přírodou. Tento tvar lze vidět i u přívěsků z jiných materiálů. Oblíbeným je třeba z nádherné modré mušle paua.




Hei Matau (háček)

Hei matau, ve tvaru háčku. Má přinést prosperitu, dobré zdraví a bezpečné cestování. Je moderní ozdobou, která se také používá k označení spojení s vodou. Tento greenstone jsem zvolila pro svého přítele hlavně, protože je vodní živel a přála jsem mu bezpečné cestování i zdraví. Při předání jsem řekla význam a dala mu tento nefrit na krk. Já naopak dostala prsten ze zeleného greenstone a darovaný v mušli se slovy jeho významu.


Srdce

Srdce jsou často spojováno s pocity a významy lásky, jednoty a soudržnosti. Tento greenstone je dokonalým projevem lásky. Tvar je jednoduchý- klasické zelené srdíčko.



Tiki Hei Tiki

Představuje lidskou podobu a předky. Spojuje minulost, přítomnost a budoucnost. Je to nejpopulárnější přívěsek místních. Symbol všeho dobrého, štěstí a úrodnosti. Tato zvláštní postavička se zobrazuje i na mnoho stavbách či maorských řezbách.





Manaia

Opatrovník přinášející rovnováhu a ochranu před zlem. Hlava ptáka, tělo člověka a ocas ryby představující oblohu, zemi a moře. Často také zrození, život, smrt. Opět jeden ze složitějších tvarů tedy cenově trošku vyšší.





Whale tail (velrybí ocas)

Symbol pro sílu, inteligenci a harmonii s oceánem.


Dolphin (delfín)

Symbol nekonečnosti a moudrosti oceánu.


Cena se neodvíjí pouze od velikosti přívěsku, ale také od toho čím více je tvar složitý a propracovaný.

Traduje se, že greenstone by měl každý dostat darem a nekupovat si ho sám. Dříve při předání daru šaman kameni požehnal. Dnes by kameni měl požehnat ten co ho daruje a to třeba slovy s významem onoho tvaru.

Pokud si chcete zkusit kámen vyrobit nebo i najít začněte třeba ve městě Hokitika. Dál se dají také najít podél pláži v Greymouth. Nebo se zeptejte místních, kteří vám rádi poradí. Nejlépe vám však hledání usnadní pokud je kámen mokrý, protože se lépe rozpozná jeho barva.


TIP při hledání- vezměte si s sebou malý kousek brusného papíru. Když najdete kámen, který by mohl být greenstone, několik minut jej bruste brusným papírem. Greenstone vytvoří bílou stopu, která po umytí vodou zanechá kámen zelenější.


Většina obrázku stažena ze stránky https://www.silverfernz.com/ , kde si je můžete zakoupit společně i s dalšími suvenýry.

1,194 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page