top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Klady a Zápory Zélandu- podle nás

Každý si na život v různých zemí udělá svůj obrázek a ne vždy se shoduje s názorem ostatních.

A málokdo veřejně ukáže, že se mu tam něco nelíbilo. Ačkoliv riskuju, že mě možná plno lidí teď sežere za to, že napíšu i mínusy (jinak bezvadné země) rozhodla jsem se napsat plusy i mínusy našeho pohledu.



KLADY


►Hlavním plusem je, že na Zélandu to je životu v autě, backpackerům a turistům přizpůsobené. Všude wc, sprchy, prádelny i možnost nabíjet elektrotechniku. Bbq, každý víkendy trhy,..

Na to vám pomůže bezvadná Apka co vám usnadní život na Zélandu.


►Úžasná věc- pitná voda skoro pořád k dispozici zdarma. Ve městě, ale i v přírodě. V restauraci automaticky na stole zadarmo.


►Omračující příroda, která nabízí naprosto vše. Od pláží, moří, oceanu a jezer, přes hory, sopky, ledovce až po lesy, pralesy a parky. Nebudete věřit vlastním očím.



►Sehnat práci není moc složité, pokud tedy nevybíráte. Hlavně u sadů. Nemusíte mít žádné předešlé zkušenosti ani školu. Pohovor je spíš podepisování smluv a nástup je klidně už druhý den.


►Výplata každý týden (nebo jednou za dva týdny.) To samé s placením nájmu pokud jste v domě.


►Je tu nespočet možností, jak nabrat nové zkušenosti, nejen pracovní. Každá práce může být něčím užitečná, každý výšlap může znamenat i vaše překonávání. Nepředpokládám, že budete chtít sbírat jahody celý život, ale už budete třeba vědět, jak na svojí vlastní zahrádku.


►Země plná adrenalinu a všehochuť aktivit. Některé věci jsme viděli poprvé až na Zélandu (jako třeba žraločí ponorka co s vámi skáče, jako delfín? Wtf? )



►Ve velkých městech jsou veškerá infocentra něčím zajímavá a postavena tak, aby bylo jasné co je pro to město typické. Jsou v nich také muzea zdarma, pokud je větší.


►Nikdy nejste od moře dál než 130km. Takže kdykoliv zatoužíte po moři není daleko.


►Ačkoliv nikde není 100% bezpečno, zde se můžete cítit v podstatě bezpečně. Je zde hodně málo měst, kde by jste se báli jít večer po ulici. Nejsou zde žádná jedovatá zvířata ani možnost nějaké nákazy takže nepotřebujete extra očkování.


►Užitková zvířata mají obrovská pole a výběhy, každý den spoustu trávnatých plání a nejsou nikde namačkaná.



►Naprosto rychlí a jednoduchý přepis auta. Žádné složité papírování. Nemluvě o cenách aut, které jsou podle mě celkem nízké. Taky jednoduchost, jak auto koupit je boží. Je totiž spoustu skupin, kde se stačí dohodnout.


►Na vrakáčích dostanete díly za pakatel a při menších úpravách tak nemusíte řešit drahé mechaniky.


►Suprově označené stezky, místa, odpočívadla, lookouty,.. Celkem často máte při jízdě možnost někde zastavit a odpočinout si od řízení s krásným výhledem.


►Pro někoho, kdo nemá rád dálnice to zde bude, jak v pohádce. S dálnici se setkáte hlavně okolo Aucklandu, ale potom už jen málo. Jsou tu hlavní silnice, které vedou leckdy kolem moří takže to máte jako vyhlídkovou cestu.


►Ještě pro takové řidiče-neřidiče je bezvadná věc, že na většině křižovatek máte nápis dejte přednost v jízdě, najdete spoustu kruháčů a semaforů, takže celkově nemusíte zas tak přemýšlet, kdo má dát přednost.


►Všude na vás dýchá Maorská kultura. Ať už to jsou Maorské názvy nebo červené sochy a budovy. Či samotní Maoři, kteří vás ohromí svou velikostí.



►Lidé tu jsou nápomocní a když se na něco zeptáte nikdo se k vám neotočí zády. Všude samé úsměvy a pozdravy. Kdykoliv si můžete s někým popovídat.


►Je osvobozující nemít pořád všude signál (ovšem někdy, když potřebujete to je škoda.)


►Přehlednost dopravy a ohleduplní řidiči. Zvlášť na jižním ostrově nikdo nikam nespěchá a pomalu ani nepředjíždí. Nikdo na sebe netroubí, jak splašený.


►Nákupní vozíky bez drobných. Prostě si je vezmete a nemusíte po kapsách lovit drobný. V obchodě si nemusíte vážit ovoce ani zeleninu - na kase to udělají za vás. Nemluvě o tom, že každá prodavačka se na vás bude usmívat a přát vám pěkný den.


►Člověk pořád potkává běžce, posilovny napráskaný lidmi a na výšlapu potkáte lidi všeho věku. Prostě, že lenost na Zélandu moc není.


►Svoboda. Nevím jestli to je tím životem v autě, ale cítila jsem se na Zélandu krásně volně. Nic nebylo uspěchané, život je takový jaký chceš.


ZÁPORY


►Tak především jste hodně daleko od domova. Kdykoliv se v rodné hroudě něco stane, bude to dlouhá cesta zpět. Momentálně tak 26 hodin.


►Chápu, že se na Zélandu úžasně udržují treky, ale některá místa jsou opravdu nesmyslně zpoplatněna. Příjde mi nedomyšlené přespat ve stanu na pláži a platit 30$ mimo sezónu. Cena by možná ještě šla, ale že si to člověk musí rezervovat dopředu.


►Říká se, jak je Zéland bohatý na přírodu. Ano to je, ale když pořád vidíte pokácené lesy, tak to zamrzí. Zvlášť když plno původních porostů tam ani už není.



►Je super mít všude kolem veselé lidí, ale negativem je, že na Zélandu jsou někdy až moc pozitivní a přeslazený. Sice lepší než kdyby se mračili, ale někdy holt není energie na tolik pozitiva.


►Se psem si tu skoro neškrtnete. Hodně měst a stezek má na ně zákaz, pláže omezení.


►V domech je zima (občas bylo tepleji i venku.) Stěny jsou chladné a topení mají většinou takové ty přenosné co připomínají fukary a když je vypnete teplo pomine. Uvědomila sem si to hlavně teď, když jsme zpět v Čr a já byla nadšená, že mohu být v bytě pouze v tričku.


►Pokud jste si nezvolili žít v autě, ale v nějakém společném bydlení, připravte si zálohu na 1- 4 týdny nájmu do předu (někdy i víc.) Samozřejmě vše je na domluvě a pokud nechcete zůstávat dlouho můžete se optat jestli by to nešlo bez toho, ale většinou nechtějí na krátký úvazek.


►Ještě ohledně domů-spíš počítejte že budete bydlet ve sdíleném. Za samotný dům by jste se nedoplatili (pokud ho nedostanete celý k práci, jako my na farmě. )


►Práci ve svém oboru najdete jen těžko. Často neuznávají určitá studia a musíte si je na Zélandu vystudovat znovu. Naopak některá povolání jsou velice žádaná.


►Čekejte, že tu budete tak trochu, jako u nás tzv.úkáčka. Spoustu zaměstnavatelů si myslí, že cizinci jsou asi hlupáci a snaží se je natáhnout, kde se dá. Nesmyslné normy atd. Naštěstí jsme měli štěstí a potkali jsme takové jen 2.


►Spousta praček pere na studenou vodu a proto se prádlo poradně nevypere a občas smrdí ještě víc, než když jste ho dali do pračky.


►Pokud si chcete zajít na nějaké typicky Zélandské jídlo tak se nedočkáte. Převážně tu najdete fastfoody nebo indické/aijské restaurace. Maorské kuře dělané v zemi můžete ochutnat ve městě Rotorua, ale jinak nevím co bych nazvala typickým pokrmem Zélanďanů. Vy víte?



►Pro milovníky českého piva budou ty Zélandská pěkná břečka bez pořádný pěny .Co teprve když zjistíte, že tam frčej jen třetinky. To vám pak dají v Čr do ruky lahváče a přijde vám to, jako xxl velikost.


►Ceny tu jsou úplně někde jinde. Samozřejmě pokud vydělávate a nepřepočítáváte, tak vám to ani nepřijde. Něco je dokonce levnější, ale ceny za nájem, jídlo a služby jsou celkem dost. Musíte hledat levnější obchody (článek ceny na Zélandu brzo.)


►Ostrovy jsou rozsáhlé a při delších cestách autem hrozí mikrospánek nebo větší únava. A na spoustě míst jsou mosty, kde může projet pouze jedno vozidlo, tak si hlídejte kdo má přednost.



►Je tu ozonová díra. Sluníčko tedy žahne silně a i s krémem 50 jsem se spálila. Mazat se musíte minimálně dvakrát denně.


►Ještě co se týká slunce tak tu je celkem problém, že mohou hlásit 26° ale tzv. real feal je kvůli neustálému větru úplně jinde. Takže je to takové sporné co si obléct. Slunce je žhavé, ale vzduch studený. Nemluvě o tom, že 4 roční období v jednom dní na Zélandu platí dost často.


►Když už jsme u toho počasí tak jsem čekala, že Zéland bude teplejší. Samozřejmě záleží na jakém ostrově jste a i v jakém regionu. Ale celý rok a sedm měsíců jsme využili hlavně podzimní věci. Užili jsme si i teplé léto i zasněženou zimu, ale převážně bych řekla pocitově 15-20 stupňů.


►Zemětřesení je celkem častým úkazem což pro někoho může být faktor proč by tu nechtěl žít natož stavět dům.


►Domluva na imigračním je o nervy. Než se tam člověk dovolá nebo domluví trvá to. Nemluvě o prodlužování víz, kdy musíte poslat snad tisíc dokumentů a formulářů.


►Otravné sandflies, které pro mě jsou horší než komáři. Je jich tisíc a štípanec svědí pěkně dlouho. Na určitých místech se vám pak ani nechce z auta.


Tak to jsou klady i zápory podle nás.

Jako milovník přírody jsem si Zéland užila na tisíc procent a život tam není špatný. Osobně už jsme tam vše procestovali a viděli. Svět je příliš velký vracet se na jedno místo a proto vím, že když jsme se před měsícem se zemí kiwíků loučili, bylo to na dobro

A jaké vidíte vy plusy a mínusy?

283 views1 comment

Recent Posts

See All

1件のコメント


blogerkaklarka
2021年3月14日

Teda, pobyt na Zélandu má i dost negativ, to by mě asi ani nenapadlo. Pro mě by byl ten žár ze sluníčka třeba velkým problémem. Spálím se natřená i v Česku, natož tam... :D

Ale ta pozitiva vypadají parádně! 😊


いいね!
bottom of page