top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Odlišnosti Vancouveru- pro nově příchozí

Každá země má svoje zvláštnosti/ zajímavosti /odlišnosti. Takové ty věci co vám po několika měsících přijdou normální, ale první týdny jsou pro vás prostě šok.


Dnes jsem sepsala pár věcí, co pro mě byli ve Vancouveru a jeho aglomeraci jiné.

Pro lidi co tu žijí už nějaký ten pátek to jsou možná běžné věci, ale tohle je spíš pro nově příchozí


•Tax není zahrnut v ceně

Takže pokaždé když nakupujete a koukáte na cenu, musíte k ní připočíst daň. Pokud uvidíte, něco za 2$ nikdy si nepřipravujte jen dva dolary To samé pokud kupujete auto, nezapomeňte na 12% daň, kterou platíte pojišťovně.


•Spam hovory

Minimálně jednou do týdne vám zavolá cizí číslo, telefon vám ukáže, že volá třeba z Ontaria. Zvednete to a je tam šum, asijský jazyk nebo ticho. Nezvednete to a přijde vám rádoby hlasovka. Princip tohoto podvodu je mi záhadou, třeba někdo napoví? Jen to prostě nezvedejte a hlasovky se nesnažte otevřít.




•Cannabis obchody

Kdo jste to náhodou nevěděl, v Kanadě mají legální marihuanu. Nejen, že je legální, ale na každém rohu najdete obchod a dokonce dovoz trávy až ke dveřím. Výlohy těchto obchodů jsou vždy zatemněny. Uvnitř máte různé druhy travky v krabičkách podle množství THC i druhu a taky už předbalené jointy. Takže to, že jdete po ulici a cítíte vůni ganji není nic neobvyklého. Spíš naopak je to dost běžný. Lidi to hulej už jak cigarety, nikdo se s tím neskrývá v parku.

A je celkem paradox, že naopak na veřejnosti se nesmí pít alkohol, takže spíš s ním se lidi schovávají.




•Imperiální jednotky

Libry, Inche, Fahrenheity, Stopy, Palce. Tohle je něco opravdu jiného. Koupíte si metr a jsou na něm inche, jdete si koupit rajčata a jsou tam libry, zvážíte se a vážíte 116 liber , kouknete na teploměr a je tam 65°. Naštěstí pro nás nematematiky existuje na mobil kalkulačka, která vám to přepočítá.




•Vysoká hladina vody ve wc

Možná téma o bobku , ale mě to fakt překvapilo ten první den. Myslela jsem, že je wc ucpané. Záchody tu mají jiný mechanismus splachování. Voda po stlačení splachovadla vtéká do mísy do určitě hladiny, pak za velice hlasitého zvuku rychle zmizí a nateče nová, která tam zůstává. Krom toho většina veřejných wc je samosplachovací.

Nevím jestli to zde na obrázku uvidíte, jak běžně je vysoká hladina vody.




•Na červenou doprava

Zde většinou nenajdete extra semafor pro zatočení doprava. Proto na křižovatce můžete jet na červenou pokaždé když odjinud nejede jiné auto.


•Dále k dopravě a autům

Na dálnici narazíte na pruh, kde smí jezdit pouze auta s dvěma a více pasažéry.

Většina aut tu má automat.

Na spotřebu se tu moc nehledí. Nejvíc vidíte off roadová auta a trucky. Dokonce i auta s obsahem motoru šest litrů Teslu taky, ale lidi si pořizují spíš pořádný monstra na pořádný terény

Každý druhý tu má střešní stan na autě.

Na křižovatce mají všichni řidiči stopku a dávají si přednost v pořadí, v kterém přijeli.


•Kreditka vládne

Samozřejmě debitka tu je taky, ale spousta věcí je řízena kreditkou. Už při zakládání účtu nám ji skoro vnutili. Každopádně první, kdy jsme byli bez kreditky nahraný, bylo parkování u jednoho výšlapu. Automat bral pouze kreditky-ne keš, ne debit. Nebo třeba když chcete najít bydlení, vyžaduji výpis z kreditky. Když Rogers měl výpadek, lidi s debitkou a bez hotovosti si nic nekoupili, jen ti z kreditkou. Když platíte u kasy, dost často se vás ptají: ,,credit or debit." Pak koukají, jak péra z gauče, když vytáhnete papírky a mince.


•Troubení

Pokaždé když zamknete auto, ozve se zvuk klaksonu. Uznávám, že je to celkem dobrý, když zamykáte auto na dálku, tak alespoň víte, že se zamknulo.


•Není nutná technická kontrola osobáku

Ve Vancouveru není povinná technická, takže tu uvidíte auta se zalepeným sklem, přidělaný výfuk drátkem nebo auto bez zrdcádka. Ale jinak se auta prodávají v dobrých stavech a většinou tyhle ,,zlepšováky" mají lidi jen dočasně.

Díky tomu, že se auta nepodřizují technické, jsou možné i různé modifikace. Auta tu jsou dost uzpůsobena off roadu, lovu, rybaření nebo stavaření. Třeba my máme světlomety ze všech stran, nárazník atd.




•Ulice

Většina ulic je k sobě pravoúhlá. Ulice vedoucí od severu na jih jsou označovány jménem a příponou „Street“ ulice vedoucí od západu k jihu číslem a příponou „Avenue“. Je to tedy celkem přehledné a když víte, že bydlíte na 18th a jste teprve na 10th, čeká vás jich ještě osm.


•Celosvětová kuchyně

Kanada asi nemá svou typickou kuchyni. Možná jen Poutine (hranolky s omáčkou a sýrem.)

Za to si tu přijde na své každý z celého světa. Nemluvě o sushi na každém rohu za dobré ceny. Fast foodu milióny.




•Asiati a Indové

Vancouver a okolí je dost multikulturní. Najdete tam lidi z celého světa. Například v Richmondu, který je znám místem Asiatů, najdete všude asijské nápisy a samozřejmě jejích jídlo. Nebo v Surrey si zas přijdete, jak v Indii.


•Ulice Hastings

Video na youtube ani zdaleka nevystihuje tuto ulici a pocit z ní a to jen jedete kolem autobusem. Ulice je plná narkomanů, bezdomovců a žebráku. Lidí je tam tisíce. Na chodnících postavené stany, odpadky a válející se lidé s rozpíchaným celým tělem, nepřítomné pohledy, rvačky, prostituce a nemoci. Čtvrť přitom leží nedaleko centra, ale je to jakoby jste vstoupili do úplně jiného světa z minuty na minutu. To, že jste zrovna na té ulici však poznáte hned- žádné prosperující obchody, smrad, špína a odpadky. Tato ulice ma 13,4 km a není úplně všude nejhorší, ale líp uděláte když se ji pěšky vyhnete. Říká se, že je to dokonce horší než v New Yorku, kde jsou všechny tyto odvrácené strany rozmístěné, ale tady jsou všichni na malé ploše pohromadě. Možná proto to vypadá tak děsivě. Když jsme tamtudy projížděli na koncert, zrovna byl po požáru jeden z největší Thirf storu. Lepe řečeno už tam byly jenom základy, popel a pach ohně.


•Počasí

Vancouver a jeho aglomerace je údajně nejteplejší místo Kanady (proto se tu usazuje i tolik bezdomovců.) V zimě tak nemrzne, ale dost prší. Proto dostal přezdívku Raincouver. V létě bylo opravdu teplo a mraky komárů.






•Ploché zástrčky

Všude ve světě máte jiné typy zásuvek. V Kanadě jsou ploché a ty mají tendenci vypadávat pokud nemají uzemňovací kolík. Jsou tak slabé a úzké, že nedrží v zásuvce. Hodně často se mi při vysávání stalo, že mi kabel vypadl nebo, že se mobil přestal nabíjet, když jsem ho měla napíchnutý. Pokud máte přechodku, budete si ji občas muset podložit štusem knížek, aby vám držela.






•Peníze

Mince 5 centů je rozměrově větší než 10 centů. 25 centů je největší a taková malá hnědá nicůtka je cent, který ani automat nebere. V podstatě ani nevím na co ten centík je, možná jen pro štěstí. Ještě pořád když platím hotovostí, musím mince zkoumat.


Tak to je pár zajímavých věcí co si tu člověk ze začátku všimne. Taky záleží odkud přijedete, ale mě toto překvapilo.

Máte nějaké další zvláštnosti co vás do začátku překvapili?

120 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Lukáš Vesecký
Lukáš Vesecký
Apr 29

Zajímavé, díky za info. 😊

Like
bottom of page