top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Povinnosti na čtyřech kolech

Život v autě není vždycky jen toulání se po krásných místech a pociťování svobody.

Jsou to také povinnosti, které jsou potřeba udělat proto, aby byl ten život zas o něco čistší a jednodušší. Většinou jsme si na to vynahradili den, kterému jsme později začali říkat ,,Dnem povinností." V tomto dni se snažím udělat co nejvíc proto, abychom měli zas na nějaký ty týdny klid od povinností, protože život v autě má být svoboda a ne otročina. Ostatně chci podotknout, že dodávky či karavany budou mít jiné povinnosti. Den povinností nazýváme ten den, kdy je potřeba udělat tento seznam věcí ⤵️ 📍Vyprázdnit odpadovou vodu a vyčistit kanystr Toto je potřeba většinou jednou za 2-3 týdny. Záleží na spotřebě nebo i pachu vody. Nejlepší je najít si tzv. ,,dump station'' což je místo, kde kromě pitné vody je odpadní kanál, kam se vyprázdní špinavá voda či toaleta. Většinou tam je hadice se silným proudem, takže kanystr se krásně vyčistí. Pro lepší odér můžete do něj nalít i jar. Je to voda, která je odpadem z umývání nádobí a podobně, proto nějaké vůně ničemu nevadí (nezaměňte odpadní vodu s pitnou,nechcete si pak čistit zuby jarem.)


📍Načepovat pitnou vodu do flašek i kanystru Už jsem se zmiňovala, že pitná voda na NZ je všude možně. Převážně u veřejných wc, parcích, dětská hřiště nebo bbq. Napouštíme 3 velké láhve a dvě malé čistě pité vody, pouze pro potřebu pití.

Většinou každý třetí den maximálně jednou týdně. Pitná voda v kanystru sloužící na umývání nádobí se mění či doplňuje zhruba jednou za 3 týdny- tu však používáme pouze, jako užitkovou. 📍Vyprat prádlo Ve článku,,hygiena v autě,, podrobnější info https://www.travelvedi.com/post/hygiena-v-aut%C4%9B 📍Vynést odpadkový koš Koše jsou opět všude, ale ne do každého můžete vyhodit vlastní odpadky. Na některých místech je tříděný odpad, ale k mému překvapení na Zélandu ne moc často. My máme pouze 15 litrový odpadkový koš, takže se musí vynášet určitě jednou týdně.


📍Nabít veškerou elektroniku Toto neplatí pro auta s převodníky napětí nebo náhradní baterií a podobně. My nic takového nemáme takže mobil nabíjíme při jízdě ze zapalovaní. A zbytek? Většinou v deštivá rána jdeme do knihovny, kde vše nabíjíme- powerbanky, kameru, baterie, laptopy,..Taky si děláme zálohu na fotografie nebo vyřizujeme potřebné věci na wifi. Internet je skoro vždy zdarma a není nic neobvyklého, když přijde člověk a tahá z batohů tisíce kabelů. Většinou v knihovně uvidíte spoustu takových lidí. Občas se nám dokonce stalo, že byly všechny zásuvky obsazené.

V kavárně však budete asi jediní, kdo si tam natahá kabely, ale je to taky možnost. Pozor, hodně menších knihoven mají o víkendech zavřeno. Menší tip pokud je zavřeno -lze občas wifi chytit i na parkovišti před budovou. A jestli je zaheslovaná zkuste 88888888, hodně málo jsem viděla jiná hesla. Další, ale méně pravděpodobná možnost je, že pokud jdete do bazénu (nebo kdekoliv, kde mají recepci) zkuste se optat jestli si tam nemůžete nechat něco málo nabít.

📍Vaříme pořádnou chálku Když máme možnost kuchyně, kde je trouba a plotýnky, neváháme dělat jídla, která v autě trvají dlouho nebo nejsou vůbec možná. Hlavně nějaké pečené dobroty. Samozřejmě jinak vaření patří ke každodenním povinnostem, které děláme v autě běžně (nebo na grilu, když je někde poblíž.)


📍Natankovat plnou Většinou, aby vše bylo kompletní, tak zrovna nakrmíme i auto. Samozřejmě záleží kolik toho člověk ujede, jakou má nádrž atd. Na jižním ostrově jsme tankovali klidně každý třetí den a to hlavně pro jistotu, že by poblíž nebyla žádná další pumpa.


📍Nutné opravy

Bohužel, jako všechno materiální, i auta mají tendenci se občas porouchat. Proto počítejte, že budete muset jednou za čas navštívit servis. Někdy to jsou jen blbosti, které zaberou pár minut, jako třeba doplnění oleje. Ale někdy budete muset váš veškerý majetek a domov nechat v servisu na pár hodin nebo hůř i dní (což se nám naštěstí nestalo.) Pokud jde o pár hodin tak si najděte zábavu v okolí, ale pokud se jedná o pár dní, raději hledejte nejbližší ubytování a z auta vezměte nejdůležitější věci. Nezapomínejte, že i bez poruch jsou důležité technické kontroly, výměna oleje, registrační číslo a ověření sc certifikace. Na Zélandu si také připravte na taková možná rizika i nějaký ten peníz stranou.

Jsou to takové věci, které je potřeba dělat jednou za čas a nevyhnete se tomu. Když to porovnáte s povinnostmi v domech je to opravdu minimum.

➡️Pokud si vše necháte na jeden den do kempu zabere vám to zhruba 2-3 hodiny (záleží taky, jak moc se budete zdržovat na netu a co budete vařit.) V kempu máte všechno. Je to mnohem jednodušší než všechno hledat po celém městě zvlášť- prádelny, knihovnu, pitnou vodu, dump station atd. To nám zabralo klidně i půl dne. Kemp si pak můžete zaplatit jednou za dva týdny a máte vystaráno (samozřejmě honba za pitnou vodou tu bude neustále.) Jak se říká: ,,nejdříve povinnosti a pak zábava " tak i zde to platí. Jen ty povinnosti v autě nezaberou tolik času.







159 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page