top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Pár míst NZ, kde zadarmo přespat v autě

Updated: Nov 30, 2022

Rok v autě byl naprosto nezapomenutelný. Asi hlavně kvůli místům, kde jsme spali. Pár míst, které mi z nějakého důvodu utkvěli v paměti jsem vám sem sepsala, tak snad si na nich taky najdete nějaké to kouzlo či výhody, které vám život v autě usnadní.

Tech. pozn.- je možné, že v době korony budou některá místa uzavřena. Pro aktuální informace kontrolujte apku campermate a v ní aktuální komentáře lidí co v kempech spali. ‼Severní ostrov 🆓️NORTHLAND- Tokerau beach Spaní hned mezi mořem a jezerem. Záchody, odpadkové koše a studená sprcha jsou 400 metrů od parkování. Obrovský prostor pro spoustu aut, ale ne vždy se dá najít rovná plocha tak pozor na ďolíky. Příjezdová cesta je gravelka.


🆓️TAURANGA- Mount greens carpark Přístav co by kamenem dohodil nemluvě o vyšlapu na Mt.Maunganui. Toto místo je jedno z mála v okolí Tauranga, kde může parkovat přes noc až 10 vozidel. Parkovat od 8pm-7pm můžete pouze na označených místech. Wc nejsou přímo na místě. Toto parkování není nejklidnější, ale zmiňuji ho, protože okolo pláže Papamoa je 8 dalších free kempů, ale tam jsou místa pouze pro 1-3 aut což je většinou rychle zabrané. Můžete zkusit štěstí, ale toto byla pro nás větší jistota.

🆓️COROMANDEL WHANGAMATA-Island view reserve Ty rána na pláži nikdy neomrzí. Coromandel je obzvlášť plný míst na spaní, která jsou u pláže. Konkrétně toto místo mi utkvělo v paměti kvůli studené sprše, kterou si můžete u pláže dát a písku, který se vám prohání pod nohami když snídáte venku. Wc tu je, ale místo musíte opustit už v 9 ráno a jsou tu označené prostory, kde můžete parkovat a to je tak pro 4 auta. Další nedaleký parkování je u info centra Whangamata. 🆓️WHAKATIWAY- Kaiaua Boat club Bylo naše první fríčko, kde jsme spali. Opět se nachází u moře a na parkování je velký prostor. Wc i odpadkový koš k dispozici. Lze parkovat i když nemate sc auto.

🆓️ROTORUA- Hinemoa street carpark


Nachází se v centru města Rotorua, hned na proti Polynesian spa, kousek od krásných zahrad a 5-10 minut chůze od centra.

Místa jsou omezená na zhruba 20 aut a celkem rychle to je zabrané, naštěstí na campermate píší aktuální dostupnost. Wc jsou asi dvě minuty od parkoviště, ale přes noc se zavírají. Odpadkové koše přímo na místě. Není pro non self auta. Líbilo se mi, že na jedné straně parkoviště byl takový lesík, kde se dal rozložit stolek a udělat si oběd v menší přírodě.



🆓️TARANAKI- North Egmont carpark Nejlepší možnost, kde spát pokud chcete vyšlápnout horu Taranaki brzo ráno. Wc, informační centrum a kavárna hned u parkoviště. Fontánka s pitnou vodou také. No a hlavně nádherný výhled na horu.

Zůstat můžete maximálně 4 noci a místa je celkem dost. Kolem jsou ještě další pěkné free místa, jako třeba Stratford plateu carpark nebo Dawson falls carpark.

🆓️NEW PLYMOUNTH- Lake Rotomanu Park s jezerem hned vedle. Můžete vybrat z několika míst, kde auto zaparkovat a spát zde můžete 3 noci. Pokud máte non self, tak pouze jednu noc a to pouze v jednom ze čtyř označených míst. Jsou tam 3 wc a dokonce umyvadlo na umývání nádobí. Pět minut od tohoto místa se nachází i známí most Te Rewa Rewa, který vypadá jako rybí kost. 🆓️TONGAPORUTU domain- 3 Sisters stones Hezký plácek kousek od moře. Kousek od místa se nabízí i možnost vidět kamenné útvary 3 Sisters a Elephant rock. Neomezená místa, možnost zůstat 3 noci, wc i kavárna asi pět minut od parkoviště a žádný signál pro mobilní telefony. 🆓️HASTINGS- Haumoana domain Obrovský prostor a pláž s možností rybaření hned za rohem. Zůstat můžete dvě noci a k dispozici je i wc. Místa jsou hezky oddělené křovisky takže pokud najdete dobrý spot máte i soukromí. 🆓️CLIVE- Evers swindell reserve Chcete si zkusit spat pod mostem? Zde můžete 😂 Samozřejmě v autě. Tento free kemp je hned u řeky a zaparkovat na přespání můžete pod jakýmkoliv stromem (či mostem), ale ne na parkovišti před rezervací. Toaleta tu je, ale pouze jedna dohromady a taky možnost pitné vody. Není to moc hlasité místo, ale zmínila jsem ho právě kvůli vzpomínce spaní pod mostem. Jiná možnost co se v Clive nabízí je Pakowhai country park.


🆓️MASTERTON- Henley lake carpark U tohoto jezera nemáte žádná limitována místa na spaní. Můžete zažít společnost stovky opeřenců- kachen, hus, labutí a dalších. Západ slunce je tu pohádkový, ale ve špatný čas zastihnete i spoustu komárů. Wc zavírají v 7pm.

🆓️WELLINGTON- Owhiro bay 16 parkovacích míst u krásné pláže a nedaleko seal colony. Místo je omezeno na 4 noci a má k dispozici wc i odpadkové koše.

Pokud je plno můžete zkusit Evans bay marina u přístavů, které je hodinu chůze od centra, má 51 míst, wc, pitnou vodu a na aplikaci campermate můžete zjistit kolik volných míst zbývá.

Po důkladném hledání jsem, ale zjistila něco co vám snad pomůže- ve hlavním městě můžete teoreticky spát kdekoliv na pouličních parkovištích od 6pm do 8am (pátky od 8pm do 8) kde není zákaz kempování či parkování. Nejlépe někde, kde jsou veřejné wc. Spali jsme tak třeba ještě s dalším autem u knihovny a bez problémů. Našla jsem to na oficiálních stránkách hlavního města a radši si to ověřte.


‼Jižní ostrov 🆓️PICTON- Collins nemorial reserve Nejbližší varianta, kde spát po připlutí trajektem na jižní ostrov. Místa jsou sice omezena na 12 aut, ale může se poštěstit. Wc a posezení. Po uspěchaném Wellingtonu to pro vás bude příjemná změna. 🆓️NELSON- Montgonery carpark Je to parkoviště uprostřed centra, takže pokud se chystáte na party je to ideální. Místo dostává spoustu negativních hodnocení, že je tam hluk- logicky v centru města to nebude, jako v lese. My tam byli několikrát a nemůžu si stěžovat. Vejde se tam 25 aut v modře označené části. Dalším plusem je městská nezaheslovaná wifi, kterou chytáte v autě. Nemluvě o čistých teplých sprchách za 2$ a prádelně hned u nich. 24/7 wc a odpadkové koše samozřejmost. Zůstat můžete od 5pm do 8 am a pokud nestíháte ráno odjet běžte si vybrat parkovací lístek na hodinu zdarma. Možnost parkování pouze PO-PA kvůli marketu.

Pokud chcete někde zůstat na víkend, hned o ulici vedle je obdobné parkoviště Buxton carpark (ideální na víkendové nocovaní po klubech.) 🆓️RICHMOND- Wai-iti Domain Pokud hledáte trochu klidu, tak je to právě zde. Byli jsme tam několikrát a vždy samotní. Bohužel místo není pořádně označeno. Wc jsme nenašli, ale apka píše, že tam jsou tak třeba najdete. Odpadkové koše tam jsou. Každopádně super místo na zavěšení hamaku nebo jen tak spát v autě mezi stromy. Pro nás to byla bezva varianta, kde spát během práce na jablkách, když jsme nechtěli platit kemp celý týden.


🆓️MOTUEKA- Motueka beach reserve Milujete koupání? Tak toto místo je hned u moře, které má vlastní přírodní bazén(salt bath.) V létě bezvadný. Krom toho je tu studená sprcha a možnost si umýt nádobí či napustit pitnou vodu. Opět se nám líbil plácek, kde jsme si mohli roztáhnout deku a rozdělat stůl.

🆓️GOLDEN BAY- Taupata gravel reserve

Otevřeno pouze od 1.10.do 31.3. Při cestování na golden bay asi jediná možnost, kde přespat zadarmo. Místo je tiché a celkem malé (10 aut max.) ale za to útulné. Nejsou zde wc a ani žádné pouliční lampy, takže večer uvidíte nádherně čistě hvězdy. Spousta lidí tam i stanovalo. 🆓️WESTPORT-Kavatiri beach reserve Nejhezčí východ slunce co jsme viděli byl právě zde. Obrovský plac u pláže, kde se vejde až 30 aut. Wc, odpadkové koše i otevřené ohniště k dipozici . Zůstat můžete 2 noci. Opatrně po příjezdovce- sem tam nějaká díra.

🆓️GREYMOUTH- Cobden Tiphead Zvuk vln narážející o kameny může být tak uklidňující. Zde si hned z rána můžete poslechnout a uvidět obrovské vlny a v noci se jimi nechat uspat.Krom toho jsou tu záchody, studená sprcha, odpadkové koše a pitná voda čepovaná z kamene připomínající surf. Zůstat můžete 3 noci.

🆓️CROMWELL- Lowburn harbour Pokud se chcete kochat jezerem a zasněženými vrcholy hor, zde je to pravé místo. Obrovský plac s wc a tříděnym odpadem. Možnost pouze 3 dny v měsíci. Tuto stejnou možnost nabízí hned na protějším břehu kemp Bendigo.

Menší tip- pokud pojedete po Cairnmuir road najdete nádherný spot na otevřené ohniště,nesmí se zde spát, ale je to úžasný místo na setkání s partou nebo pohodový den.

🆓️CLYDE- Champagne gully Zde si připravte bezva snídani na kamenném stole s výhledem na jezero a hory. Zůstat můžete pouze jednu noc což je škoda. Wc jsou nové po rekonstrukci, můžete ai zde umýt nádobí a místo je tiché.

🆓️DUNEDIN- St.Clair beach Dunedin nabízí asi 6 možností parkování zdarma, ale spoustu z nich v centru (u koleji či firmy.) Vybrala jsem toto, protože o něm moc lidí neví. Je to parkoviště u pláže St.Clair, kde se schází spoustu surfařů a tedy i dobrých vln. Na večer si můžete projít promenádu a koupit si domácí kornout s domácí zmrzlinou ve stánku. Všude uvidíte i elektro koloběžky, které si s apkou můžete půjčit a projet si okolí. Fríčko je obyčejné parkoviště se záchodem a studenou sprchou. 🆓️MT.COOK- Lake Pukaki reserve Nečekejte odpadkové koše ani sprchu- pouze wc a spoustu místa. Ačkoliv zůstat můžete pouze jednu noc, tak si pište že si ji zapamatujete. Vstávání u nádherně modrého jezera Pukaki s výhledem na nejvyšší horu NZ bylo jedno z nejhezčích probuzení. Plac je obrovský, ale přece jen míst s tím nejlepším výhledem může být méně než se zda, co na to říct- každý chce nejen krásné výhledy, ale i dobré záběry.


🆓️AKAROA-Akaroa freedom camping area Pár minut od roztomilého městečka se nachází toto jediné freedom camping parkoviště v Akaroa a nabízí 18 možných míst. K wc se musíte trochu projít, ale je tam. Bbq nedaleko. Pozor- často tam chodí kontrola a zjišťuje jestli 2 auta neparkuji na místě pro jedno. 🆓️KAIKOURA- Esplanade fair station Pro někoho není možná nejideálnější parkovat hned na krajnici silnice, ale na rychlé přespání v tomto městě je to fajn. Jste opět kousek od pláže, dětském hřišti i wc. Při malé procházce najdete kmen stromu s nápisem Kaikoura, kde si můžete udělat památeční fotku.


Tak to bylo pár bezva spotů, kde jsme spali. Nemohu psát o všech takže je jasné, že někdo by napsal i jiné. Přece jen, to bych musela psát stovky míst pokud bereme v potaz, že jsme skoro každý den v roce byli jinde. Pokud pracujete doporučuji si najít nějaký placený kemp, protože jak jste v článku zjistili, spoustu fríček má omezený počet dní v měsíci.

V některých oblastech je free míst málo a tak se připravte, že si do toho placeného kempu budete muset investovat (např. u města Queenstown, Te Anau, Auckland..) Některá místa nejsou na apce campermate, ale jsou na wikikemps (my jsme tak našli třeba místo v Bluff nebo Invercargill, když už jsme byli zoufalí, že musíme čekat na trajekt na Stewart island a nemáme fríčka.)

Jiná místa, jako třeba Raglan jsme zjistili, kde můžem spát na oficiálních stránkách města.

My osobně jsme ani jednou nespali nikde na černo, vždy jsme si na internetu či aplikaci zjistili, kde co je. Každopádně užijte si každé místo, které najdete. Není jich málo 👌



207 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page