top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

střešní stan- plusy a mínusy

Můžeme to nazvat výhody a nevýhody střešního stanu, ale záleží s čím porovnáváte a jestli to vůbec jde s něčím porovnávat.🤷‍♀️

S obyčejným stanem? S vanem či karavanem? Hamakem? 🏕

Hodně věcí je sporných, ale snažila jsem se to napsat smysluplně a z našich poznatků po roce života ve vanu a nyní po měsíci ve střešním stanu.

Ještě podotknu, že stany jsou rozdělené na látkové nebo skořepinové a my patříme k látkáčům, proto bude většina z tohoto pohledu 🤩



CO SE NÁM LÍBÍ


👍Rychlost rozkládání i skládáni

V porovnaní se skořepinovými stany(které jsou tedy i dražší) nebo karavanem to není až tak rychlé. Ale oproti obyčejným stanům, to může bez problémů rozložit i jeden člověk a to i za nepřízně počasí. Nemluvě o tom, že při skládání střešních stanů neřešíte ušpinění od země, jak u běžného stanu.


👍Praktičnost + funkčnost

Vaše auto může být na klasické ježdění ale i na to v něm žít. Stačí na střechu přidělat stan a máte rázem vanlife. Zadní sedačky zůstávají a třeba kufr (jako u nás) poslouží jako kuchyně. Tak či tak, celé auto se nemusí nijak změnit.


👍Lze přidělat téměř na jakékoliv auto

Nemusíte kvůli tomu kupovat nové auto, nemusíte kupovat ani karavan či dodávku. Nemusíte mít jiný řidičský průkaz než typu B (jako třeba u větších vozidel.) Stany už lze dát na jakékoliv auto a ne jen terénní, takže téměř bez problémů na to co už máte v garáži.


👍Úspora místa pro věci

Všechno co potřebujete na spaní máte na střeše. Nemusíte mít stan, spacák, karimatky, polštáře, pyžama atd na zadních sedadlech, jelikož to vše máte ve střešním stanu. Ten složíte a jedete. Samozřejmě lépe se skládá když je trochu ustláno 😃 A nemáte postel v samotném autě, takže do auta můžete dát hromadu jiných věcí.


👍Útulnost, prostornost i komfort v jednom

Náš stan má 140x240 cm tudíž větší než manželská postel( a mohou být i větší.) Vejdou se nám tam i různé věci pro které nechceme chodit do auta. Můžeme se roztahovat a stejně mít místo. Zároveň už jen pohled do stanu je útulný a díky super matraci i komfortní. Pokud máte dva metry pořád jste ok.


👍Cena

Střešní stany se pohybuji od 25 tisíc. Říkáte si co je na tom levného? Ale pojďme si to porovnat s karavanem, dodávkou či vanem. Taková cena je pak v rámci stovek tisíc a oproti tomu je pořízení střešního stanu celkem levné že? Ale naopak obyčejný stan je mnohem levnější.


👍Izolace

Díky dobré izolaci nám do stanu nezatéká ani v tom největším slejváku. Jednou pršelo tak moc, že jsem myslela že to proděraví stan. Ale ani kapka uvnitř. To samé se silným větrem. Pokud nemáte otevřena okna, tak dovnitř nefouká.


👍Originalita

Ani nedokážu spočítat kolik lidí nás pozorovalo při rozkládání nebo kolik lidí si stan fotilo. Nejdřív to bylo trochu nepříjemné, pak si ale člověk říká, že když to viděl někde prvně tak taky čuměl 😅 Ale stany už jsou čím dál více populární tak už to nebude taková nevšední záležitost.




👍Tepelná izolace od země

Porovnání s běžným stanem vám nejde od země zima jelikož jste cca metr až dva nad ní 😂 To samé platí i o vodě. Stan se vám nemůže vytopit vodou.

Což mě přivádí k dalšímu bodu.


👍Výhledy a přehled

Z obyčejného stanu nebo i auta nemáte takový výhled jako nahoře ze stanu. Vidíte přes všechny křoviska či vysokou trávu, co vám v běžném stanu brání výhledu třeba na jezero.


👍Skrýš před hmyzem

Střešní stany mají úžasně vyřešené moskytiéry v každém okně i ve dveřích, takže můžete mít vše otevřené a přitom se vám tam žádná mrška nedostane. Nemluvě o jiných zvířecích kamarádech, jako jsou myši hadi a podobně.




👍Soukromí

Pokud si nějaký člověk nevyšplhá na žebřík, tak vás nemůže očumovat. Což v autě bez závěsů může (a že jsem takových vanů už viděla.) Ve stanu na střeše máte prostě soukromí.



👍Výběr místa

Sice jsme občas museli s autem šachovat, aby jsme nespali hlavou dolů, ale oproti klasickému stanu můžete spát na jakémkoliv terénu. Nemusíte hledat plac, kde nebudou díry, kořeny stromů, větve které musíte odklízet nebo kameny. Takové plochy jsou pod autem a ne vaším střešním stanem, který bude pro vaše záda vždy rovny ať je zem jakákoliv.


👍Vak na boty/střešní okno/usb světla a další vychytávky

Toto jsou věci co mě mile překvapili na našem stanu. Co se mi opravdu líbí, je uzpůsobeny vak na boty. Je zavěšený tak, aby na něj nepršelo a aby boty byli hned po ruce, když jdete dolů.Aby boty nemuseli být uvnitř stanu.

Střešní okno bylo největším překvapením, jelikož o něm nikde nebyla zmínka. Můžete pozorovat hvězdy či padající déšť, ale můžete okno i normálně zapnout. No a světla na usb přidělaná podél stropu jsou super doplňkem a nemusíte tak mít ani čelovku. Ve stanu jsou všude kapsy na různé věci co by vám během spaní mohli překážet (mobil, klíče od auta, pití, kapesníky,..) Matrace je potažena omyvatelnou látkou přidělanou na zip, takže se dá i vyprat.



CO SE NÁM NELÍBÍ


👎Nápadnost

Oproti tomu, když jsme žili ve vanu nemůžeme spát jen tak na ulici a čekat, že si toho nikdo nevšimne. Na rozložení je třeba prostor vedle auta. Také to budí pozornost i ve složené podobě, kdy hodně lidí nechápe tvar rakve, kterou podle nich máme na střeše. Naopak skořepina může být celkem nenápadná.


👎Déšť a rosa

Toto je nevýhoda hlavně látkových stanů. Sice vám stan nepromokne, ale pokud se chcete vyhnout později plísním, musíte ho nějak sušit. Jednou jsme měli 3 noci po sobě déšť a ráno rosu, takže jsme mikrovláknovými hadříky utírali co bylo mokré. Pokud se chcete posouvat a nečekat až vám to usuší slunce, tak to cca 15 minut zabere. Zas musím dát do plusu materiál stanu, kdy po něm kapky stékají a tím pádem se dá většina i vyklepat.


👎Kondenzace

Pokud nemáte pootevřená okna, připravte se na to, že se strop bude rosit. Samozřejmě to je problém i běžného stanu a také ve vanu, kdy máte ráno zarošená okna. Takže se nedá říct, že toto je nevýhoda jen střešních stanů. Každopádně nevýhoda to je, protože ráno musíte sušit stan i uvnitř. Stačí tedy pootevřít okno nebo méně dýchat 😃 Ale není se čeho děsit, pokud není opravdu kosa, jde o pár kapek.




👎Dostupnost

Pokud se snažíte najít stan nižší ceny, může to být obtíž. Většinou totiž takový výrobci mají objednávky i na rok dopředu. My jsme původně chtěli jiný typ od stejného výrobce, ale už nebyl. Naštěstí měli pro tento rok nový druh a tak jsme po něm sáhli. Záleží kolik do toho chce člověk investovat a jestli chce nový nebo si vystačí s použitým. Tento bod jsem napsala i do výhod jelikož opravdu záleží na tom, jaké má člověk představy o životě na cestách.


👎Nízká zvukotěsnost

Ve vanu/karavanu/dodavce se zavřete a všechno zní tlumeně, nic moc vás nevyruší. Ale ve stanu (vzhledem k tomu, že jde jen o látku) slyšíte každé projetí auta i párty o kus dál. Avšak i toto se dá řešit když je nouze-špunty do uší. My většinou kempíme někde, kde nikdo není a to řeší vše. Občas může být výhoda slyšet zvuky přírody a nebo třeba potencionálního zloděje.


👎Odpor větru při jízdě

To znamená větší spotřebu. Sice to není až tak moc znát, ale rozdíl tam je. Avšak některé společností už vyvíjí víc aerodynamických střešních nosičů, které tento problém řeší.


👎Není to na krátký šlofík

Jak jsem psala- jde to celkem rychle postavit. Stan sice rozložíte za pět minut, a za dalších 8 minut zabalíte, ale pokud jste unavený tak se vám tyhle všechny kroky nechtějí dělat kvůli dvaceti minutám odpočinku. Ve vanu jsme si zastavili na odpočívadle či u parku a na chvilku si lehli dozadu a za 20 minut zas nasedli do předu a jeli. Teď to tak jednoduché není, ale když bylo nejhůř tak jsme si těch dvacet dali i tak, jen to nebylo lusknutím prstu. Což mi připomíná, že skořepiny jsou v tomto ohledu lepší.


👎Výška a váha vozidla

Kvůli stanu (a vlastně i vestavbě) se pro jistotu můj muž rozhodl změnit tlumiče a pružiny auta. Auto vám kvůli váze klesne a to také přidá na spotřebě. No a výška je problém v určitých případech. Třeba když si to neuvědomíte a vjedete do podzemních garáží. Když se naloďujete na trajekt a oni vás zařadí mezi vyšší vozidla. Když chcete někde spát a jsou tam nízké větve atd.


👎Žebřík

Pro někoho může být nevýhodou pokaždé, když chce jít do/z ložnice, šplhat po žebříku. Zvlášť po ránu nebo během noci, když spěcháte na wc 😃 U látkových je žebřík přidělán na pevno, aby se dal stan rozdělat-což je výhoda. Naopak u skořepin si žebřík vozíte odděleně.



No a to je asi tak vše k našim poznatkům za (zatím) měsíc v našem střešním stanu.

Ačkoliv má své nevýhody, my se ho nemůžeme nabažit. To útulno v nějaké místnosti nebudete mít a probudit se každý den jinde je super. Nemluvě o krásném pocitu, kdy jdete z komfortu domova do něčeho co vám dá dobrodružství.

Byl to další z našich snů a my si ho splnili 💜



1,201 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page