top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Vestavba Kuchyně v Honda CR-V 2000

Několika měsíční zastávka v Čechách nám dala nejen krásné chvíle s nejbližšími, ale i čas plánovat naše další cesty.

PROČ JSME SE ROZHODLI PRO OFFROAD MÍSTO DODÁVKY?

Původní plán (po návratu ze Zélandu) byl koupit dodávku a udělat z ní obytný vůz. Po zvážení několika možností jsme se rozhodli jinak.

  • Přestavba dodávky je časově i finančně mnohem náročnější

  • Horší parkování ve městech a přístup na některá místa

  • V dodávce je sice vetší komfort, ale v našem věku si ho zatím můžeme odpustit

  • Kvůli stavu českých silnic a možnosti se dostat do míst, kam s normálním autem nemůžete, jsme zvolili terénní auto

  • Zamilovali jsme si střešní stany

To nás přimělo k tomu si koupit naší v pořadí třetí Hondu a udělat do ní vestavbu, tentokrát Honda CR-V první generace.



🛠Doba tvoření vestavby- cca 8 dní čistého času (plus plánování, kreslení návrhů, vybírání materiálu a nákupu doplňků.)


🛠Cena vestavby-6975,- kč (podrobněji rozepsané v extra článku Cena vestavby)


🛠Hlavním cílem bylo, aby se kuchyň dala z auta vyjmout a byla tudíž i lehká. Potřebovali jsme před cestou s autem jezdit a nechtěli jsme s sebou tahat pořád celou vestavbu.


Druhý hlavní aspekt byl ten, že v podlaze kufru auta je zabudovaná ,,vana,, kterou zakrývá skládací stůl (viz. obrázek.) Pro nás bylo tedy důležité, aby kuchyňka byla pár cm zvednutá

Další prekérka, které jsme si všimli už při měření byli vystouplé boky interiéru v zadní části kufru (viz. obrázek), které prostor zmenšují.👍


✔ Zásluha za práci je přidělována mému přítelovi a mému taťkovi. Já byla pomocník pro všechny malé práce- projektant, světluška, držák, nosič, měřič, malíř a švadlena 😄


🛠První co se udělalo doma, bylo několik návrhů, jak bychom si kuchyň představovali. Také se vše muselo změřit. Oboje se postupně měnilo, takže po návrhu číslo jedna následovalo asi 5 dalších a celkově během tvoření vestavby se nadálo desítky nečekaných změn. Většina změn začínala slovy: ,,Aha, to nepůjde."🤷‍♀️ Vždy se to, ale nějak upravilo začínající větou: ,, Tak to uděláme takhle..."


Vestavba den po dni⤵️


1.DEN

Vestavba se tvořila na stodole mého taťky, kde byl prostor i všechno nářadí. Bylo to v únoru, takže jsme neměli moc teplo, ale práce nás zahřála.

Po několika debatách a rozvržení práce, jsme vestavbu začali sestavením konstrukce, která na začátku vypadala, jako stůl z kulánků, osb desky na bocích i vrchu. Zadní část musela mít kratší základnu kvůli zužujícímu se prostoru u sedaček.

Jak už jsem psala, konstrukce se musela udělat vyvýšena, aby se stůl dal snadno vyndat, ale zároveň nebyla kuchyň vysoká až moc (viz. obrázek.)



💧První věc, která by konstrukci dala nádech kuchyně bylo umyvadlo. Umyvadlo jsme vyrobili z obyčejné nerez mísy co jsme měli doma. Do mísy se vyvrtala díra o velikosti odpadního odtoku (sifonu.) Odtok se následně zasilikonoval.

Když už umyvadlo bylo v celku, musel se změřit jeho rozměr, aby se pro něj přímočarou pilou vyřezal otvor na vrchní desce.

Aby jsme ušetřili místo (protože umyvadlo bylo hluboké) udělali jsme na hlavní desce ještě jednu vyšší nástavbu, kam se následně otvor vyřezal (viz. obrázek.)

Ještě se do boční stěny udělal menší otvor kudy vede hadice do kanystru na odpadní vodu.

Původně jsme chtěli kanystry tak, jak v předchozím autě, hned pod umyvadlem, ale usoudili jsme, že takto se ušetří místo a využije prostor na boku kuchyně.

Takže hrubý základ byl hotov.




2.DEN

Na kuchyni jsme sice dělali pouze osm dní, ale vždy o víkendech.

Takže po týdnu čekání na to až budeme moc koupit materiál, jsme se konečně dostali, tam kam se v korona době normální smrtelník nemohl dostat- do stavebnin, kde se mohlo nakupovat jen s ičem.

Vezli jsme si domů čtyři 12 mm překližky a dvě 8 mm. Sice jsme měli spoustu materiálu od mého táty, ale na další věci jsme chtěli přeci jen něco pevnějšího a lehčího což překližka splňuje.

Na řadě byla důležitá část- šuplíky.

👍Jsem ráda za to, že jsme zvolili zkonstruovat složitější šuplíky, protože nám to dá mnohem více úložného místa a více praktičnosti při vaření na cestách.

👎Bohužel není tak jednoduché je zkonstruovat a přeměřování nadělilo pár vrásek i třísek, ale stojí to za to.



V podstatě jde o dva šuplíky a z toho je jeden dvoudílný s odklápěcím vrchem (viz.foto.)

První přišla na řadu instalace ližin se zpomaleným dorazem.

Šuplíky se naměřili a nařezali.

Samozřejmě následovalo broušení vibračkou, aby vše bylo krásně zahlazené.




📐Rozměry hodně záleželi na tom, aby se šuplík vešel do hlavní konstrukce, ale také na velikosti vařiče, který byl hlavním aktérem.

Dělalo se až do půlnoci a já byla tedy světluškou a svítila jsem během veškerých titěrných prací, jako třeba když se navrtávaly spojovací vingle, aby vrchní deska šuplíku držela. Celkově je na vestavbě cca 122 vinglí, protože spojují spoustu stěn.



3.DEN

Rozhodli jsme se předělat bílé ližiny ve vnitřním šuplíku, za kvalitnější.

Další den se v pravém otvoru kuchyně (pod umyvadlem) nařezala polička a začal se připravovat pravý šuplík.




🧵Mezitím se doma šilo o sto šest. Šila jsem pytlíky na různé potraviny a závěsný pořadník na příbory, který se musel ušít tak, aby při jízdě příbory necinkali a nemlátili. Tento příborník se dá srolovat. Při používání příborů se jednoduše příborník pověsí na bok dveří.



4.DEN

Nastal čtvrtý den (druhý víkend.) Pod poličkou se musel dodělat již zmíněný šuplík později sloužící, jako odklad pro nádobí. Neudělal se nijak kombinovaný ani složitý. Byl tedy o něco větší a hlubší než jeho soused na levé straně. Pouze se dovnitř nařezala deska, která může sloužit, jako prkýnko na krájení popřípadě, jako odkládací prostor.



5.DEN

Na hlavním šuplíku se našrouboval pant sloužící k odklopení vrchní desky, tak aby sloužila, jako stoleček.

Aby ,,stolek,, byl stabilní museli jsme pod něj zhotovit podpěry na pantech, které se dají sklopit.



6.DEN

Finišujeme hlavní konstrukci. Na šuplících už chyběla pouze čela. Po odměření se doprostřed udělal kružidlem otvor na snadné vysouvání šuplíků.


Pro hezčí design se ještě boky čel ořezaly horní frézkou.

Kvůli zámku na levém boku šuplíku, se ještě musel vykrojit otvor pro tento zámek jež zabraňoval samovolnému otvírání.

No a přišla na řadu moje hlavní práce-barvičky. Aby to ladilo vybrali jsme dvě celkem smutné barvy- šedou a černou. Jakmile se, ale kuchyňka dala do auta, tak se ukázalo, že tato kombinace byla dobrý nápad. Nejen, že ladí s naší stříbrnou Hondou, ale nijak nebije do očí. . Natřela se pouze jedna vrstva kvůli tomu, aby hezky vynikl vzor překližky.


7. A 8. DEN

DOVRŠENÍ. V podstatě poslední dny práce jsme dělali poslední dolaďování. Zbylé slabounké nátěry. Také jsme udělali nové úchopy na čela šuplíků z plastových držáků, které se dali do výkrojů.

Přicvakla se síťka na zadní část šuplíku a přepážka na hlavní desce (aby věci nezapadávali dozadu.) Také se zhotovil úložný prostor na koření.

Nalepilo se těsnění, aby víko u vařiče nebouchalo ani při jízdě ani při zavírání.

A jelikož jsme nechtěli mít hlavní desku tak prázdnou, udělali jsme další menší navýšení, které slouží jako úložný prostor.

Další extra věc, která se vymyslela na levé boční stěně, byla odnímatelná tyč na papírové utěrky.

No a jako třešnička na dortu se na víko a jedno čelo namalovala mapa světa. Tak a to hlavní bylo hotovo. První vsunutí do auta mělo super výsledek. Vypadalo to úplně jinak, když už to bylo vložené v autě. Posuďte samy na obrázku.





🛠DODATEČNÉ ÚPRAVY

Když se vestavba dala do kufru auta zjistilo se však pár drobných nedostatků, které jsme během chvilky vylepšovali za pochodu.


1️⃣Koupě nového barelu, kohoutku a čerpadla. S touto variantou se nijak nepočítalo, ale jelikož v minulém autě museli vodu pumpovat, byla by příjemná změna mít tekoucí vodu. Proto jsme ještě dokoupili tyto věci, udělali dvě díry na kohoutek a na vedení hadice pro čistou vodu. Pro tekoucí vodu, tak stačí zapojit do zapalování a otočit kohoutkem.


2️⃣Zhotovení upevnění barelů a celé kuchyně. Také menší dodělávka podpěry barelu na pitnou vodu.


3️⃣Aby kořenky při jízdě necinkali dala se mezi ně užší pěnová vložka.


4️⃣Naše 2kg plynová bomba měla moc malou hadici, aby dosáhla až k vařiči, takže se musela koupit a připevnit nová hadice. Aby se nemusela bomba pořád šroubovat tak se ještě dokoupila rychlospojka.


5️⃣Na konec se ještě udělala z tyče od vysavače stojna, aby se dlouhý šuplík nepodlamoval.



Naše práce pro někoho možná není dokonalá a má své nedostatky- ostatně jako vše. Ale použili jsme nevýhody z minule vestavby a v této je změnili k lepšímu. Jsme spokojeni s prací i výsledkem a to je hlavní. Když člověk něco dělá srdcem, dělá to i pečlivě.

Myslím, že jsme to zvládli v rekordním čase. A jestli bychom udělali něco jinak? To se uvidí během používání 👍


1,262 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page