top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Začátky v Kanadě-rady a poznatky

Začátky mohou být těžké. Tak jsem sepsala, jak to probíhalo po příletu, co jsme vyřizovali první den a nějaké ty poznatky/ odlišností.


Po příletu do Kanady nám kontrolovali pas, víza a to bylo vše. Vyplňovali jsme další informace na obrazovce, z ní nám vyjel lístek s číslem, který jsme celé letiště všem ukazovali. Samozřejmě jsme měli před příletem vyplněnou apku arriveCan . Každopádně ostatní věci co jsme s sebou měli (pojištění, týden starý výpis z účtu, trestné rejstříky, zpáteční letenku atd. ) nikdo nekontroloval. Ale lepší to mít pro strýčka příhodu. Občas si někoho vzali stranou na náhodné testy.


Příletová hala do Kanady


Po 25ti hodinách na cestě jsme si dali šlofíka a hned druhý den v Kanadě jsme se vrhli na zařizování dokumentů. K milému překvapení jsme měli vše hotové během dne. Což byl pro nás rozdíl oproti Norsku, kde to trvalo snad tři měsíce. Na to, jak bylo náročné dostat víza, tak zařízení začátečních dokumentů bylo rychlé.

Úplně na začátku chci zmínit, co se může stát i vám po příletu. Nefungovala nám česká ani norská debetní karta při placení. A to jsme měli nastavené platby v zahraničí. Zde se totiž ty karty tváři, jako kreditní a to pak nejde. Alespoň tak mi to bylo řečeno. V tu chvíli jsme litovali, že jsme si v ČR neproměnili peníze, takže si pro jistotu přivezte Kanadské dolary- neztratí se. Naštěstí výběr z bankomatu šel s 3$ poplatkem. Takže jsme první 2 týdny platili hotovostí než jsme dostali výplatu.


Klasika co je potřeba zařídit

Simka Vybrali jsme si operátora Fido. Museli jsme předložit pas a work permit, který nám dali na letišti, nadiktovat adresu a email. Bohužel nám bylo řečeno, že žádný Kanadský operátor nenabízí ,,dobíjecí kredit.,, Musíte platit měsíčně nebo po vypršení dat. Já jsem zvolila za 45$/měsíčně 8gb a neomezené sms i volání. Akorát data co vám zbydou se do dalšího měsíce nepřevádí. Vyúčtování chodí na email nebo na apku, v které máte i nějaké výhody.


SIN number Devítimístné číslo, které je potřeba mít před tím než začnete pracovat. Zakládá se na Canada service centre. Potřebujete opět pas a work permit. Vyplníte jméno +příjmení matky a otce, adresu a kanadské telefonní číslo pokud máte (jestli ne, nijak jim to nevadí.) Při změně adres jim prý ani nemusíte dávat vědět pokud si zrovna nežádáte o jiná víza. Dostanete papír se svým SIN číslem. Tento papír nesmíte nikomu dát. Samozřejmě číslo bude chtít vědět zaměstnavatel. Veškerý proces i s čekáním trval cca 10-15 minut.



•Bankovní účet Zařídili jsme si účet v bance CIBC, kde mají pro nově příchozí vedení účtu na 2 roky zdarma. Proces trval cca hodinu pro dva lidi. Ptal se na spoustu otázek a hlavně nám na pobočce vysvětloval vše v aplikaci. S sebou opět musíte mít pas, work permit. Nahlásit adresu, email a telefon. Debetní kartu dostanete hned na ruku jelikož na ní není uvedeno jméno. Pak nám úředník nastavil denní limity na výběr i platby. Přímo v apce se dá nahrát šek (plno zaměstnavatelů tu dává výplaty šekem) a tak nemusíte do banky. Stačí šek nahrát do aplikace a peníze máte do čtyř dnů na účtu.


•Compass karta Toto se týká lidí přijíždějící do Vancouveru. Je to karta na hromadnou dopravu. Rozdělena na 4 zóny. Pokud budete muset dojíždět minimálně 5 dní v týdnu tak se karta vyplatí. Stojí 100$ -181 $ na měsíc (podle zóny.) Koupíte jí v každém automatu, kde prodávají jízdenky, také si ji tam dobijete. Jinak pro představu jízdné na 90 minut 4$ a to lze kombinovat třeba sea bus s normálním autobusem, prostě jakkoliv v dané zóně. Denní jízdné 10,75$. Tak si to spočítejte, jak se vám vyplatí.



Tip na apku na hromadnou dopravu- citymapper. Aktuální spoje a napojování.

Na závěr dodám takové poznatky člověka co je tu první 2 týdny (samozřejmě ty počáteční názory se vždy mění. Za dva měsíce vám zas můžu říct něco jiného. ) Konkrétně ve Vancouveru je to opravdu drahé. Dokud nevyděláváte a platíte ze svých úspor, tak se penízky kutálejí. A musím říct, že ani v Norsku jsem tak nečuměla , jak to mizí. Nemám ve zvyku přepočítávat a vám radím to samé Ale nezoufejte, výplaty tu jsou většinou jednou za dva týdny a pak už se vše platí snadno s doláči. Blbůstky na víc: Váha je uvedena v librách. 1 libra je cca 0.5 kg. Teplota počasí uvedena ve fahrenheitech. Pokud chcete nakoupit levněji oblečení, věci do bytu atd. jsou tu obchody jako Dollarama, Thrift store, Wallmart. Sushi je tu celkem levné. Nelekněte se vody v záchodě- ne, opravdu není ucpaný. Jen se prostě po každém spláchnutí náplní. Pravděpodobně, aby se tak snad nezašpinil. Pokud chcete bydlení jen pro sebe, pronajímá se bez vybavení a nábytku (max. trouba a lednice.) Občas chtějí reference, pracovní smlouvu nebo i zálohu.


Pokud se vám začátek moc nevydařil nezoufejte, jak to tak vždycky bývá- vše se v dobré obrátí a užijete si novou kapitolu i přes ty těžké začátky.

93 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page